Slimheid en wijsheid

De juiste verhouding tussen slimheid en wijsheid

Een vaak onderschat risico van slimheid, is dat het kan leiden tot een gevoel van superioriteit. Wanneer mensen denken slimmer te zijn dan anderen, dan werkt dat door in gedrag, handelen en het nemen van beslissingen. Indien slimheid gepaard gaat met een morele of andere vorm van superioriteit bij leidinggevenden, dan levert dit je organisatie de nodige problemen op.  Het kan er namelijk toe leiden dat voor anderen wordt gedacht, ingevuld, beslist en bepaald. Dit schaadt het vertrouwen en respect in het leiderschap en ondermijnt tegelijkertijd het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de medewerkers. Op deze manier wordt niet de basis gelegd voor een constructieve samenwerking, maar eerder voor een kloof tussen de werkvloer en het kantoor, tussen degenen die het beleid opstellen en beslissingen nemen en degenen die ze uitvoeren. 

Het personeel zal zich op deze wijze niet gehoord, gezien, gewaardeerd en derhalve niet serieus genomen voelen, wat zal resulteren in verminderde prestaties. Ze zullen daarnaast minder betrokken en loyaal zijn, waardoor verloop en verzuim kan oplopen.

Het punt is...

Dat de risico's en gevaren van slimheid gecompenseerd kunnen worden met wijsheid. Echter, slimheid en wijsheid zijn twee wezenlijk verschillende zaken en wijsheid is niet noodzakelijkerwijs aanwezig bij slimme mensen. Sterker nog, wijsheid ontbreekt vaak bij slimme mensen en dat is een belangrijke rede van het voortbestaan van diverse problemen. 


Gepersonaliseerd advies? Stuur een bericht naar rico@rjrconsulting.nl of check www.rjrconsulting.nl voor meer informatie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Terug naar de basis

De drijvende kracht

Wie je bent is belangrijker dan wat je kunt