Vaag en ongrijpbaar

 


Bedrijfscultuur wordt vaak gezien als abstract, ongrijpbaar, soft en zweverig, maar het tegendeel is waar. Bedrijfscultuur gaat over de normen en waarden die de organisatie hoog in het vaandel heeft staan. Door het te concretiseren of vertalen in sociale normen wordt de houding en het gedrag van mensen die de organisatie dagelijks vormgeven bepaald. In veel organisaties is bijvoorbeeld respect onderdeel van de normen en waarden. De vertaling naar een sociale norm kan dan zijn dat iedereen op tijd moet komen. Het is de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden om te handhaven en het juiste voorbeeld te geven. Veel concreter dan dit kan bijna niet en toch krijgt bedrijfscultuur vaak het predicaat vaag of zweverig te zijn. Kan het zo zijn dat het voor managers (of andere leidinggevenden) wellicht te concreet is en dat het veel prettiger is om je te kunnen verschuilen achter het excuus van vaagheid en ongrijpbaarheid?

We kunnen vaststellen dat het praten over en het werken aan bedrijfscultuur door veel mensen als lastig en vervelend wordt ervaren. In het bijzonder door leiders en managers die verantwoordelijk zijn voor de werkervaring, werksfeer en de prestaties van medewerkers. Voor een belangrijk deel omdat het gaat over het veranderen van houding en gedrag. Gedrag van jezelf, dat van je directe collega’s waarmee je dagelijks optrekt, dat van je leidinggevenden en van anderen. Praten over bedrijfscultuur is zodoende voor veel mensen zeer persoonlijk, het komt erg dichtbij, is daardoor intiem en dat kan het lastig of ingewikkeld maken.

Het punt is...

Bedrijfscultuur is dus niet abstract of ongrijpbaar maar zeer concreet. Het vraagt alleen wel om een dosis lef en moed, om vertrouwen en duidelijkheid, om openheid en eerlijkheid, om zelfreflectie en kwetsbaarheid, om gelijkheid en onafhankelijkheid en soms om confrontatie. Het vraagt daarnaast om specifieke vaardigheden die veel leidinggevenden niet bezitten of ontwikkeld hebben. Dit is een grote uitdaging voor veel (grote) organisaties, maar kan veel opleveren omdat het de oorzaak is van veel onopgeloste of hardnekkige fundamentele problemen. 

Durf, in het belang van je organisatie en de mensen die er werkzaam zijn, in de spiegel te kijken en maak er een persoonlijke uitdaging van. Begin met waar de focus op moet komen te liggen, welke concrete acties ondernomen kunnen worden en hoe je de progressie ervan kunt meten. Stimuleer, ontwikkel en beloon de juiste vaardigheden en het juiste leiderschap. Realiseer de potentie van je organisatie door het ontwikkelen van vaardigheden waar de werkvloer al jaren om schreeuwt. Het lijkt er niet op dat AI je hier op korte termijn bij zal kunnen helpen.

Meer bereiken met minder inspanning en je organisatie naar nieuwe hoogten accelereren? Neem contact op via rico@rjrconsulting.nl of check www.rjrconsulting.nl voor meer informatie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De drijvende kracht

Terug naar de basis

Eerlijkheid over perfectie