Uurtarieven voor projecten zijn onlogisch
Jan is de oprichter van een klein softwareontwikkeling bedrijf en heeft 8 developers in dienst die projecten prijzen tegen 120 euro per uur.
Jack is de senior developer binnen het bedrijf en de junior heet Bas. Jack schrijft prachtige en ijzersterke code in een razend tempo. Hij is een zeer prettige mens, een fijne collega en ook de klanten zijn zeer te spreken over Jack. Jan betaalt Jack ongeveer 70.000 euro per jaar. Bas komt net kijken in de sector. De code die hij schrijft, is minder goed geschreven en hij heeft veel tijd nodig. Bas heeft daarnaast veel aandacht, begeleiding, aanmoediging en training nodig. Desondanks houdt Bas klanten wel tevreden met zijn persoonlijke aanpak. Jan betaalt Bas ongeveer 35.000 per jaar.
Op een gegeven moment gaat het minder goed met het bedrijf van Jan. Hij beseft dat als iemand ontslagen moet worden, dat Jack dat waarschijnlijk zal zijn. Dit is echter volledig tegen zijn intuïtie in, omdat Jack fantastisch is in zijn werk, veel beter dan Bas. Sterker nog, Jack schrijft beter code dan wie Jan ook kent en hij moet in zijn handen knijpen dat Jack überhaupt voor hem wil werken. Jack is alleen duur en snel. Hij werkt zo snel dat Jan niet altijd snel genoeg nieuwe projecten voor hem weet te vinden. Jack is er altijd snel en efficiënt doorheen als er weer nieuw werk is.
Bas is daarentegen langzaam en goedkoop. Bas slaagt erin zes maanden later nog steeds uren te declareren bij de klant voor hetzelfde project, terwijl Jack daar binnen twee weken klaar mee zou zijn. Bas ontvangt jaarlijks de helft van het salaris van Jack, maar Bas zorgt voor een constante stroom inkomsten afkomstig van slechts één klant en voor een lange periode.
Jan heeft moeite deze situatie te begrijpen en voelt dat er iets niet helemaal klopt. Hoe kan het toch zijn dat iemand die zo goed en snel is in zijn werk als Jack minder inkomsten genereert en hij hier in financieel opzicht zo voor wordt gestraft? Na weken nadenken gaat bij Jan opeens het licht aan: Projectwerk per uur factureren is totaal onlogisch!
Het punt is...
Door uurtarieven te hanteren straf je jezelf en je organisatie wanneer je waarde en hoge kwaliteit werk in een hoog tempo levert. Gespendeerde uren zijn niet van waarde voor de klant, snelle goede resultaten zijn dat wel. Wanneer je deze waarde levert, kun je een veel hogere fee ontvangen dan wanneer je uurtarieven hanteert. Op deze manier word je beloond voor je kwaliteiten en niet gestraft.
Meer bereiken met minder inspanning en je organisatie naar nieuwe hoogten accelereren? Neem contact op via rico@rjrconsulting.nl of check www.rjrconsulting.nl voor meer informatie.
Reacties
Een reactie posten