'Fouten'
Een leraar schrijft de tafel van 10 op het schoolbord in de klas. Wanneer hij 10 x 10 = 101 opschrijft, begint de hele klas te lachen om zijn fout. Het is natuurlijk voor iedereen duidelijk dat 10 x 10 niet 101 maar 100 is. De leraar draait zich om en zegt: ‘ondanks dat ik net 9 van de 10 problemen goed heb geanalyseerd, heb ik geen enkel compliment ontvangen. Wanneer ik één fout maak, word ik echter volledig uitgelachen.'
Het maakt niet uit of iemand succesvol is of niet, mensen zullen altijd letten op de kleinste fouten om daar wat van te kunnen zeggen. Op zich is dat niet erg, zolang er maar een oprechte intentie is om een persoon te helpen bij zijn ontwikkeling. Anders zullen mensen bang worden om fouten te maken of toe te geven en zullen ze zich niet optimaal ontwikkelen. Leren van eigen fouten en die van anderen zijn een cruciaal onderdeel van groei, innovatie en prestaties. Iemand die nooit een fout maakt zal niets ondernemen en dus niet ontwikkelen. Organisaties waar mensen geen fouten durven maken of toe te geven, is een organisatie die niets onderneemt, niet innoveert en evolueert.
Het punt is…
Het is voor iedereen moeilijk om fouten toe te geven, maar ze zullen hoe dan ook gemaakt worden. Hoe je daarmee omgaat als organisatie is dan cruciaal. Voelen mensen zich comfortabel genoeg om fouten te maken of toe te geven en is het transparant. Of houden mensen zaken voor zich, worden zaken onder het tapijt geveegd, veroorzaakt het rotting en ondermijnt het de ontwikkeling en prestaties van de gehele organisatie.
Reacties
Een reactie posten