Op volledige capaciteit

 

 

Een aantal weken geleden werd vrij plotseling de Kardinaal de Jong weg in Utrecht voor onbepaalde tijd gedeeltelijk afgesloten in verband met onderhoud. Voor mij (en heel Utrecht Noordoost) is het een cruciale weg om de stad uit te kunnen komen. Er ontstonden lange rijen van langzaam rijdend of stilstaand verkeer en dus zochten veel mensen een alternatieve route om de stad uit te komen. Velen besloten de route door een woonwijk te nemen, maar ook hier liep het verkeer vast omdat het er niet op berekend was. Het werd op een gegeven moment zelfs zo erg dat inwoners van de wijk hun straat niet meer uitkwamen. Ik hoorde verhalen van mensen die om 7:00 uur vertrokken en om 9:30 op het werk aankwamen, dat het een uur duurde om de stad uit te komen, of dat het 20 minuten duurde om de auto überhaupt de straat op te krijgen. 


Het geheel zette mij aan het denken over capaciteit, ophoping, benutting en de wachtrijtheorie. Mij lijkt het in ieder geval exponentieel moeilijker om een planning uit te voeren op maximale capaciteit, dan het uit te voeren op 75 tot 80 procent. In andere woorden, naarmate je de maximale capaciteit nadert, is het alsof de complexiteit en ophopingen het oneindige naderen. Daarom is het niet alleen oké om wat speling in je agenda te hebben, het is waarschijnlijk ook nodig als je een inzinking, burn-out of crash wilt voorkomen. 

Het punt is… 


Hoe langer je op volle capaciteit draait, hoe groter de kans op een totale patstelling. Het zal jou, anderen en de organisatie waarvoor je werkt aanzienlijk verder helpen als je daar rekening mee houdt. 


Meer bereiken met minder inspanning en je organisatie naar nieuwe hoogten accelereren? Neem contact op via info@rjrconsulting.nl of check www.rjrconsulting.nl voor meer informatie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De drijvende kracht

Terug naar de basis

Eerlijkheid over perfectie